Kolonoskopia

Polis Clinic to placówka medyczna, gdzie przyjmują lekarze specjaliści. Oprócz konsultacji medycznych wykonujemy badania, wśród których jest kolonoskopia. Jest to jedno z podstawowych badań diagnostycznych wykonywanych przy chorobach gastrologicznych, dotyczących dolnego odcinka przewodu pokarmowego, a dokładniej jelita grubego.

Wskazaniami do wykonania kolonoskopii jest:

  • profilaktyka raka jelita grubego,
  • polipowatość gruczolakowata, czyli stwierdzenie wystąpienia polipów jelita grubego,
  • krwawienie z dolnego odcinka przewodu pokarmowego,
  • naprzemienne zaparcia, biegunki, ołówkowate stolce,
  • anemia – niedokrwistość spowodowana niedoborami żelaza,
  • zapalenie jelit,
  • uchyłkowatość jelita grubego.

Badanie kolonoskopowe przeprowadzane jest za pomocą kolonoskopu, czyli giętkiej rurki, która wyposażona jest w kamerę. Dzięki niej lekarz gastrolog wykonujący badanie może od razu obserwować zmiany w dolnym odcinku przewodu pokarmowego. Podczas badania lekarz gastrolog może pobrać wycinki śluzówki do badania histopatologicznego. Kolonoskopia umożliwia również w razie potrzeby wykonanie zabiegów endoskopowych:

  • usunięcie polipów jelita grubego,
  • tamowanie krwawienia,
  • poszerzenie zwężeń w jelicie,
  • w przypadku nieoperacyjnych nowotworów lekarz może zmniejszyć masę guza, aby uzyskać drożność dolnego odcinka przewodu pokarmowego.

Kolonoskopia wymaga odpowiedniego przygotowania pacjenta do zabiegu, co jest dość złożonym procesem, wymagającym zastosowania się pacjenta do wskazań lekarza. Proces ten należy rozpocząć już na 7 dni przed wyznaczonym terminem badania, co polega na tym, że pacjent powinien:

  • przerwać przyjmowanie leków zawierających żelazo,
  • skonsultować z lekarzem prowadzącym leczenie przeciwzakrzepowe przerwanie stosowania leków hamujących czynność płytek, np. aspiryny, acardu lub zamianę ich na heparynę niskocząsteczkową,
  • osoby chore na cukrzycę muszą skonsultować z lekarzem prowadzącym przygotowanie do kolonoskopii,
  • nie jeść owoców, które zawierają pestki (głównie te bardzo małe, np. truskawki, kiwi, winogrona, borówki amerykańskie, jagody itd.) oraz produktów, które zawierają ziarna, np. pieczywo wieloziarniste, musli, siemię lniane, mak, itd.
  • nie jeść czerwonych buraków, które mogą zmienić kolor śluzówki jelita.

W dalszym etapie przygotowań do kolonoskopii, pacjenci na 3 dni przed badaniem, powinni:

  • przejść na dietę płynną, w której pacjent może jeść zupy bez warzyw i dodatków, pić kawę, herbatę, wodę oraz soki (uwaga: soki nie mogą zawierać miąższu owocowego).

Na dzień przed badaniem kolonoskopowym  pacjenci:

  • mogą zjeść tylko śniadanie, które nie może zawierać mleka oraz napojów gazowanych,
  • od godziny 14 pacjent powinien zażyć  w przeciągu 5-6 godzin wskazany przez lekarza gastrologa lek Fortrans (szczegóły postępowania zgodne z zamieszczoną ulotką informacyjną),
  • podczas przyjmowania leku Fortrans nie można nic jeść. Pomiędzy przyjmowanymi dawkami leku można tylko pić herbatę lub wodę niegazowaną.

Badanie kolonoskopii wykonywane jest w pokoju zabiegowym, gdzie pacjent (w ubraniu zabiegowym) ma położyć się na lewym boku, przyciągając kolana do klatki piersiowej. Poprzez odbyt zostanie wprowadzony kolonoskop. Do badania stosuje się znieczulenie miejscowe lub ogólne. Podczas kolonoskopii lekarz gastrolog wprowadza kolonskop do końca jelita grubego, aż do jego połączenia z jelitem cienkim. Nie zawsze jednak się to udaje, więc od lekarza gastrologa zależy czy przeprowadzone badanie jest wystarczające, czy też konieczne jest zlecenie dodatkowych badań diagnostycznych.

Kolonoskopia wykonywana jest w naszej placówce położonej przy ul. 1 Maja 88, 40-240 Katowice.